image

Tok seminak dasan Kundor besusei...

Jadi mun berkenan, sila jak baca nak oh. Mun rasa blog tok nyakit ati, mampah, meraik...dengan segala hormatnya dipersilakan veramvus!

Monday, December 31, 2012

Duuunakkkkk

Yahhhhhhhhhhhhhaa nama tek berjanji ada entri tahun 2013 tek nak, cun-cun kol12 masok 2013 terus publish uolls! Hihihihi. Nisot nak oh. Dah lekak setahun-tahun xda ngupdate blog tok, kakya tek tang serak-rak gago nok berentri baru. Nok ney nyuroh nya kah. Kadang2 ada juak lah ku ngabas mukak blog tok (sepanjang 2012 tok adalah 3kali...erk!) , x juak sampey x nyingo terus lah. Tapi tiap kali ku mukak, adalah ku endiat visit per day ya. Oh lah tedah kasih, gik ada urang mukak blog tok duhal. Gik ingat ktkorg tek padu ngan Kundor. Jaik ati ku koh. Nok ya lah juak nyuroh tang tergerak hati ku nok kembali berblog, demi peminat semua. Matilah berangan kedak Kak Jeton masih ada peminat.

Adakah Kundur Sameon masih ada peminat di siniiiiiiiii??? Kalau ada jerit "yerrrrrrrr!!!!!"

Sik juak ku madah tahun 2012 xda cerita langsung lah. Ada lah juak cerita sikit sitok-sikit sia. Minak angkatan nok molah entri ya nang antonnnnnnn. Lagik2 dah berisik Ipad, lebih senang ngereco ngerepak dlm fb. Mukak blogger antonnnn mun di Amazon nun mun makey ipad. Nama lah line gprs nak. Fb senang sikit dibukak. Mun rasa nok ngereco, type type type, post. Mun datang meruyan, type type type, post. Urang lam fb Kundor nang bertabah lah maca segala kata2 meruyan Kundor. Ada time nya dlm sehari sampey 5-6igek status updates. Ada time nya dalam sejam ada 5-6igek status updates. Entah berapa ratus urang ndak kah dah hide Kundor dari wall sidak kah koatan angol. Hihihihi.
Tahun 2012 tek, guru besar SK Amazon dah bertukar guru besar baru. Cikgu lamak semua dah xda. Tinggal lah Kundor jadi dinosour di sia. Nemiak sekolah pun xda berubah. Xda nya tiba2 jadi pandey cemerlang gemilang terbilang dlm sekelip mata. Udah puas berbunoh sepanjang tahun, agik juak "C" olehnya **nepek palak. Aok, semenjak cikgu English kmkorg pindah, Kundor lah mewarisi tugas ya memandangkan cikgu2 lain pun tang OhMyEnglish jak watak daknya. Dahyaaa, Kundor nakkah ada pureh mem. Part ney mem nya kah. Part bulu idong blonde kali. Since 2013 tok pun Kundor BELOM berjaya BERAMBUS dari Amazon ya, maka maseh juak lah mikol tugas jadi Mem Bedepot. Sik kurajin. Ney juak ngan sistem pendidikan nok macam2 pesen baru. Eh, ndak saya pandey nok madah eh.

Sik seronok gilak cerita hal kerja nak oh. Nyuroh jiwa ko gelorat. Disuroh ngerepak hal kerja sampey beranak pusak rona pink pun nang x pandey abis. Padahal kerja ya lah merik duit k pajoh hari2. Kedak urang sik bersyukor. Dolok belom madak bekerja, gago encarik kerja. Dah sabila dapat kerja, komplen sik pandey abis. Ndakkkk ku pandey ktkorg tok. Aih, maka tek nya yang komplen. Namalah manusia nak owh, mun x pandey komplen ya Barbie namanya. Didango, disilak, dibabak, dikengkeng agik juak muka senyum tergisin. Aku lah Barbie jual di Toys R Us. Kitakorang Barbie dijual di Serikin. Lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Tahun 2012 juak menyaksikan beberapa cita-cita Kundor semenjak kecik tercapai. Dolok dari sekolah rendah ku plan ku maok berisik rumah sebelum umor 30. Alhamdulillah, tok umor ruk 21 dah ada rumah. 21 lah sgt kannnnn! Kundor nang berangan dari marek maok rumah setingkat jak. Mun mampu rumah detached setingkat. Mun x mampu, semi-d atau terrace corner setingkat jadilah. Alhamdulillah ya pun terlaksana, dapat semi-d setingkat. Bukan apa nong, ngenang dah tua kelak bah. Sekdanya cakah kaki ko nok turun nait tanggak lagik. Reknya tingkat atas ya jadi muzium nginang debu. Lagikpun rumah bertanah tok nyaman. Kita nok mukak kerja dikit kah, nama gik kita urg melayu (ney tek madah dirik mem???) sakat nok mukak kerja nak. Nok fefeeling taman ala Bali kah, ala utan sia-juak-serai-sia-juak-leak-sia-juak-pokok asam-sia-juak-pokok jambu-sia-juak-rumbu kah. Atau mun dah sampey umor, dikubor di halaman kah. Yiiiiinak sak rumah ko jadi cerita Misteri Rumah Tua. Meli rumah subsale jak nong, rumah baru mahal gilak sik terkaber saya nok gik dara tok nok mayar. Tapi syukor juak rumah ya gik bagus, owner nya nang nyaga rumah ya bagus. Kira sebela lah dibeli. Area pun x juak jaoh. Mun dari opis Kak Egeh, tikam batu kira sampey lah juak. Mun ditambah, ditolak unsur bulak lah. Tapi Kundor sik diam rumah ya lah, disewa jak rumah ya. K harta jak bah nong. Jadi, rumah before 30: checked!

Dahya tek nak, mesti ktkorg x tauk yg Kundor xda lesen driving kereta nak? Berapa dah umor ko tek? Hihihihi. Lambat angkatan ku part ya nonggg. Tambah2 gik kerja di Amazon bertahun-tahun nak, berbot apa indah, lagiklah xda motivasi nok ngambik lesen. Tapi ku miker nak, sampey bila? Ko tek kaya nok berisik drebar? Nantik setahun-ke-setahun jak nok ngambik lesen. Pasya nak ku teringat janji ku ngan dirik dolok marek b4 30 mesti berisik kereta. Sebelom ada kereta, mesti ada lesen nak? Ku gigihkan juak lah tahun tok tek ngambik lesen. Dalam kekambohan dengan pengilan sia-sitok, dengan nok pergi vacation, dengan semangat tergeley-geley yang kuat, berisik juak aku lesen driving akhirnya! Belom sampey 2minggu umor lesen ku masa entri tok ditulis. hihihi. So, lesen before 30: checked!

Kereta before 30? Hurmmm. Malas ku nok madah. Selagik ku lom pindah dari Amazon ya, selagik ya lah lom meli kereta rasa ku. Dibeli kelak siney nok ngkah, sapa nok makey. Jong2 berujan-berangin gia-gia jak. Jadi, kereta before 30: masih madot.

Kelakar hal vacation tadik, mana2 ktkorg yang ada dlm fb list Kundor harus lah dah tauk siney tuju Kundor tahun tok tek nak. Mana yg x tauk ya, lepas entri tok Kundor molah entri hal vacation k. Selamak tok Kundor molah entri vacation panjang lebar secara muntah belillah, tp kali tok Kundor nok molah pendek2 ala2 cerita day 1, day 2 mcm itu lah. Sik lamak gilak ku ngadap laptop menaip, sik juak ktkorg berbual nyawa maca nok panjang gilak. Tapi, kira tek seminggu sigek entri lah, sbb Kundor bz knektok nong lamak ngajar darjah 6 gik balit n lamak ada guru besar baru. Sekpat nok molah entri bnyk2 sekali (masalahnya lamak tok tek entri ko bnyk???). Jadi, ada 11 hari vacation, kira nunggu 11minggu lah ruk nya abis. Matilah makan suku tahun. Carrrraaaaaaaa nya tek nok nyuroh entri nya banyak.

Aok, asal masok tahun baru, gago lah urang kelakar hal azam nak oh. Aku tok lah urang yang xda gago nok berisik azam apa indah. Bagi aku, apa yg aku nok polah, aku polah kinek2. Sikboh gago nok nunggu tahun baru kah, tahun naga kah, tahun pusuk kah baruk nok berazam. Tapi nak, tahun 2013 tok kira aku nok masang beberapa azam lah. Antaranya:
1.  Ngurang meli perfume: Tahun 2012 ntah berapa (puloh) igek ndakkah perfume dah dibeli aku. Mun nya dapat k minum pasya lalu tuboh tek wangi sebulan-bulan muak juak. Maok ko tek ubat gegat wangi keluar dari tuboh. Mun boleh, abis perfume yang ada baruk meli baru agik. Tapi berdasarkan yg ada, ya mudah 2015 baruk nya abis. Tapi tok azam membeli lah. Mun azam 2013 ktkorg tek adalah nok merik Kundor perfume, Kundor sambut dengan tarian Afrika tanda syukor (matilah x hafal bacaan sujud syukor).
2.  Ngurang meli bag: bag aku dalam bilit ntah berapa igek ndak kah x dipakei. Waima tuhan tambi tangan lapan sekalipun x cukup tangan k mbak semua. Mureh Kak Aji Tuyah, gila ngan bag. Nyawa nok meli nang membuak-buak. Tapi ya lah tek, siney Kundor nok makey. Di Amazon nun sikkan nok terkayo-kayo lam utan ngembak Coach? Ngembak Gucci? Jong2 dikata urang Amazon Kundor dah jadi Zaiton Sameon. Ada gik Kak Jeton kenak.

3.   Nambah simpanan: yalah, umor dah bertambah, dah berisik rumah, dah berisik lesen. Haruslah ada keperluan iringan selepas ya nak. Jadi haruslah lebih rajin menyimpan di 2013 bagi mengelakkan merinsak di kemudian hari.

4.    Lebih aktif dlm bidang solekan: Since dah bermodal meli barang apa indah nak, haruslah lebih gigih untuk memastikan pulang modal. Koaaaaaaaaaannnnnn? Lagikpun, "barulah kita boleh dapat lebih pendapatan. Haaaaa" bak kata Ummi Mastura dalam cerita Ahmad Albab.

5.      Encarik bisnes kecil-kecilan k nambah belanja. Tp mun Kundor tok, siklah berminat ngan MLM kah, bisnes nok bermeeting2 lah, berdownline-downline kah. Sik ku pandey kerja ya. Mun ku nok berbisnes, biarlah cara konvensional. Berkedey apa semua, biarpun kedey online. Ataupun jadi sleeping partner. Itu dia ada unsur malas di situ. Haha. Siklah malas. Just Kundor tok 70% hidupnya di Amazon, ney gaya nok cakah berbisnes.

6.      Melancong: Haih. Nok lain boleh dikurang, part tok xpatttt. Ya jak cara pakey ku unwind selepas berperah utak n keringat bekerja. Mun dapat, tengah tahun dlm Malaysia, ujong tahun di luar Malaysia. In shaa Allah mun ada rezeki.

Yahhhhhhhh. Dipupok-pupok siap juak sigek entri. Xboh ktkorg nok demand kakan gilak eh. Ada urg ya sampey inbox Kundor di fb nanyak ney entri lah apa lah itu lah. Ney entri blog nya mpun kah. Sapaaaaaaaa kah urg ya, nak Kak Egeh ohhhhhh? Kinek tok bukak blog sorang, xda entri baru. Bukak sigek, pun xda. Ney tuju ktkorg semua neyyy?

Oklah, dah kata Kundor tek nok molah at least sigek entry setiap minggu tek nak, jadi kita jumpa lagi minggu depannnnnnnn.

**Melambey kedak Miss Universe sambil merik flying kiss!

8 comments:

Shalalala said...

mun kundur berada di amazon. pos blog k emel pun format, attach pic. kesian peminat spt kmk nunggu nk maca blog. bang kundor mintak sign lok!

gendot said...

lileh jak aek mata mek nangis maca blog ktk...run2 jak nangis mbak tetak..aih..

azurachan said...

Makin canggih gadget makin malas orang nak naip ho. Jadi, majulah naip untuk negara. ahaha...
Lak ngabas sitok salu. :)

Anonymous said...

Tq krn dah brblog lagik! Very interesting entry. Go! Go! Long live Kunduran!

Anonymous said...

J'ai quelques vidéos qui disent "comprend le contenu de tiers» et d'autres qui disent "bloqués dans certains pays" (en raison de droits d'auteur) .. Est-il encore possible pour moi de devenir un partenaire (vu que j'ai toutes les autres exigences remplies).

kak egeh said...

bencik ku mukak blog makei hp sik pat komen. duuunakkkkk. nasib malam tok ku pandei ingat password blog.

haihhhhh coba kitak diam rumah nak dibeli kitak yaaa. dapat juak tengahari time lunch hour berambeh makan di rumah kedong dekat dgn opis tek nakkk *aihhh*

persoalannya, neyyyyy janji manismu nak update blog lagik tok dah nak abis bulan belentain taun 2013 dara oiiiiiiiii

Anonymous said...

I am glad marvelous placing! I seriously relished perusing it all, tonsil stone you happen to be a great article author.I most certainly will be sure to bookmark your blog Satellite direct review all of which will normally go back later on. I will motivate you will keep on ones own amazing discussions, have a very good wonderful family trip penis advantage saturday and sunday!

Anonymous said...

If you are having difficulty getting pregnant, it may be helpful to look at the list below and assess your fertility levels.
Remember that everyone is different, and if this new method of technique you just read about didn't work for you, then it's ok!
http://www.pregnancyhelper.in