image

Tok seminak dasan Kundor besusei...

Jadi mun berkenan, sila jak baca nak oh. Mun rasa blog tok nyakit ati, mampah, meraik...dengan segala hormatnya dipersilakan veramvus!

Thursday, December 29, 2011

Melencong


Halo halo halooooooooo. Camya indah tek ngambik trademark Kat Lehot. Pahabar ktkorg semua tek? Alhamdulillah mun sehat. Mana nok demam, sakit tekak, batok2 setegal banyak gilak majoh durian, rambutan, manggis dan sebagainya, nasehat Kundor ngan ktkorg....makan jak banyak2 lagik! Agik rasa ko! Hahaha. Bagi yang bercuti, giney cuti ktkorg? Tekangkang-tebelak di rumah ajak kah, ada ke siney2 kah. Yang sik cuti, ko dengar ajaklah cerita urg yang berkaol-kaol cuti. Hahaha sekali gik ku tetak sambil jari nunjok2 muka ktkorg.

Kedak biasalah nak oh, asal jak cuti ujong tahun nang tauk jadi time pakey Kundor berjalan-jalan. Pegi nanggar tempat urg, nanggar budaya urang, ngabis duit berbeli barang sik berfaedah di tempat urang. Gittewwww.  Selagik rezeki diberik Allah tok ada, selagik ada kesehatan InsyAllah tiap setahun at least setahun sekali Kundor akan pegi round2. Nang dah minat ku melancong. Ada urang minat modified kereta nya sampey kedak jet pejuang, ada yang minat bertukar ganti gadget sampey kalah cina Wisma Saberkas, ada yang minat minum mabok tiap hari sampey lungkar-langker. Masing2 ngan minat tek nak, asal kita x nyusah urg. 

Aok tek. B4 tok since bekerja Kundor dah ke KK, KL, Penang. Jadi kali tok ke manakah Cikgu Kundor?

Photobucket

Yahhhhhhh...sampey juak pengeso. Sikkah sakai olah ko, ngeso passport indah? Urang lain tek passport dah 5kali renew koatan dah abis mukasurat, dah pegi negeri urang puteh, negeri urang itam, urang ijo, urang rona-roni...yang kau tek baruk nok berisik. Oh tedah Kundor ruk kalak.

Sik juak jauh ney pergi Kundor makey passport ya tek. Tapi ndaklah nya dekat kedak Serikin. Mun pegi Serikin pun ku gago molah passport, mmg dak imigresen ya ngecop rah lugey ku ajak kali. Ala2 mun ko nok kuar ke jamban mun gi Hartz. Dipendek cerita, Kundor kali tok ke negara jiran, ke tempat yang diberik jolokan Pulau Seribu Pura, atau Pulau Dewata. Atau lebih dikenali sebagai....Bali.

Yah akhirnya dapat juak ku menjejakkan kaki ke Bali. 1st aku tauk pasal Bali adalah masa aku umor 4-5tahun. Masa ya aku nang dah pandey maca news, maca magazine segala. Belom tadika ku masa ya oi. Ku pandey maca berkat tunjuk ajar Kak Aji Tuyah. Jadi masa ya aku maca sigek majalah tok, ada nyerita pasal Bali, sekali ngan gambar2 yang cukup nyuroh aku kagum. Jadi masa ya aku menanam dalam hati, sigek hari bila aku dah besar, bila aku dah kerja, aku mesti ke Bali. MESTI! Matilah urg lain nanam dalam hati nok nikah, nok mera mak bapak, nok nait aji, yang aku tek dari umor ya dah tauk reti nok nyondet ke Bali. Sik kurajin.

Pasya bila aku makin besar (dari segi umor dan saiz), aku makin minat dengan budaya Bali tok. Pakaian sidaknya, musik daknya, tarian daknya, senibina daknya, deco sidaknya. Nang menarik tertarik kau memang da bomb lah kiranya tek. Jadi December tahun ya tek, lekak balit dari KK, aku ada balance duit dari dana pelancongan, terus aku nekad meli tiket ke Bali. Masa aku meli ya, rega tiket MAS KL-Bali-KL ngak RM599. Haruskah ko menoleh AirAsia time ya? Tidak bukan? Wah sombong nok mati leput. Aku sengaja juak mileh MAS, sbb aku tauk aku sik tahan dlm seat AirAsia mun flight lamak2. Ruang kaki nya sik cukup k kaki aku nok kedak batang sagu tok. Gik pun paham2 jak servis AirAsia walaupun tiket nya mun nasib bagus nang nemu nok murahlah (kakya asal AirAsia molah sale lam internet, macam2 lah status di Facebook nyumpah website AA). Gikpun aku nakkah travel time cuti sekolah, korasa ada kah nok murah? YANG HADO nyah heiii! Jadi mun ada duit lebih sikit, apa jak salah memanjakkan diri makey MAS nak. Ala2 setahun ko lelah kerja, tok lah masa menghargai dirik. Tol sik?

Jadi sigek tips Kundor nok merik ngan ktkorg yang nok travel ke Bali, tok pasal hotel. Pertama sekali ktkorg mesti mauk tauk area ney ktkorg mok diam. Seminyak? Kuta? Legian? Nusa Dua? Denpasar? Kerobokan? Sanur? Gianyar? Ubud? Ya antara tempat2 femos untuk stay di sinun lah. Klak ku cerita lebih lanjut tempat2 ya. Pas dah tauk siney nok diam tek, mulalah ktkorg surf internet nanggar tempat2 penginapan yang sesuai ngan citarasa dan poket ktkorg. Mun aku, aku suka booking hotel makey www.Agoda.com. Kerana website ya selalu ada promotion merik hotel rega murah. Kedak hotel nok pakey ku diam tok tek, reganya mun ko walk in RM365/semalam. Tapi makey Agoda tok tek aku dapat rega RM150/semalam. Sikkah ekonomi handalan? Bukan setakat ya ajak. Aku dah booking hotel ya June 2011 ya tek. Sekali tek bberapa minggu before departure date, saja jak aku gatal mukak website ya gik. Boleh sik ada hotel rega RM850++ semalam, Agoda ya offer ngak RM80 semalam!!! 80hengget hoccay!!! Benci tawwwww! Jadi rajin-rajinlah survey yer adik kakak. Agoda tok boleh dipercayai lah. Dah beberapa kali dah aku makey, flawless.

Jadi berangkat lah Kundor dari Kuching ke KL, pasya KL-Denpasar 8Dec ya tek. Before ya ku dah siap sedia, nukar RM ke USD. Kenak USD? Kerana menurut kawan aku (bulak katanya, bulak juaklah aku), USD lebih berega di Indon berbanding RM. Jadi ko nukar ke USD dolok, di sinun ruk ko nukar ke IDR (Indonesian Rupiah). Jadi dapat untung beberapa puloh ribu rupiah lah. Gik juak sinun mun ko berbeli barang, katalah ko dah kehabisan Rupiah, x nemu money changer, USD diterima secara meluas di sinun. Tapi jangan juak ko urg jual bakso makey beca tepi jalan ko bayar ko makey USD. Harus ko jadi Sundel Bolong oleh nya. Tapi ko sediakan beberapa ratus ribu rupiah awal2, pakey ko nait teksi dari airport ke hotel. Dan sigek juak, jangan sesekali nukar duit ngan Money changer di airport. Daknya jual currency mahal, and daknya beli balit sgt murah. Jauh beza. Mun di Kuching ko boleh nukar duit di Tun Jugah, Parkson lamak, atau rantaian kedey Majid and Sons. Tapi compare dolok rate daknya untuk hari ko nok nukar ya, sikmok rugi waima sesen tebik tek nak. Tapi kurasa mun gik di Kch biasanya sama jak rate sidaknya, mun ada beza pun nang sikit jak.

Flight ku Kch-KL kol10.50, sampey KLIA dalam 12.30. Lepak2 kejap, kol3.20 flight KL-Denpasar. Tapi nak, flight nok pakey ku ke Denpasar ya, burok koh. Sik kedak belon sidak MAS. Seat nya x berlapit, cabin crew nya sik ramah, lokek senyum. Pasya ruk ku realize ya adalah belon sigek syarikat Arab tok, nya berkongsi code MH ngan MAS, jadi flight kali ya makey belon daknya. Gia2 lah mun sik salah aku. Nasib juak aku diberik seat kat lorong 12, kat pintu kecemasan, jadi luas sikitlah tempat dudok aku. Dahlah row ya ku sorang jak dudok. Sukati ku ngengkeng jak. Tapi nang nak alah2 dijamu ngan makanan koh. Kurasa 3 jam flight ya, maok 2kilo berat ku nait. Tek konoknyaaaa. 

Bila dah dekat2 nok sampey, ku nanggar pemandangan yang sangat menakjubkan. Dengan laut terbentang luas, gelombang ngempas pantey,  berlatarkan Gunung Agung (gunong berapi yang masih aktif di Bali) dengan matahari dah nok bertapok (dekat nok kol6.30).....Subhanallah. Nang sakai ku masa ya. Heran urang Arab sorang ya nanggar aku tang tegasak-gasak kedak pusak nok beranak. Terus ku ngeluar kamera nok ngambik gambar. Tekan2 sik maok, tekan sik maok. HADOH!!!!!!! Padu aku lekak ngambar show Dayang Nurfaizah di VA malam sebelum ya, lupak nge-off nya. Kong dah battery. Xpalah, bukan rezeki ktkorg nok nanggar gambar. Hihi.

Safely landed at Bandar Udara Ngurah Rai, Denpasar, Bali. Joros jak turun keluar dari belon, aku maintain bercermin mata itam koatan nok vogue ala2 Victoria Beckham turun belon, walaupun ari dah petang peti. Ku shik uli. Pasya sidak pun berbaris kat kaunter visa, untuk meli visa upon arrival. Borang2 pakey entrance to Indonesia ngan visa ya dah diberik awal2 di KLIA, untuk diisik dalam belon. Dalam ku bersusun tek, ya ada sorang ompuan tambi ngamit aku, “kita orang Malaysia x perlu beli visa”. Pongeng. Ilang vogue aku. Lalu rasa2 bimbo kedak Anna Faris. Camner u boleh tau I orang Malaysia, sedangkan i dah modified hidung? Bila masaaaaaaa tekkkkk???? Tetap xmok down, ku catwalk untuk ambik luggage, pasya direct keluar. Nang berdoyon-doyon bak kata Juliana Banos urg di luar airport ya. Kebanyakan ngangkat papan tanda ada nama urang nok diambik sidaknya tek, ala2 dah dibooking. Tercarik-carik jak aku nama aku tek. Xda. Haih, macam ney tok??? Nanglah xda, dah aku xda booking. Ngek. Dekat sebelah kanan airport ya, ada kaunter teksi. Beli voucher terus lah, mcm airport lain juak. Dari airport ya ke villa tempat aku stay di area Seminyak ongkosnya 70.000rp atau lebih kurang RM25 lah.

Masa dalam taxi, aku on handphone, then aku realised roaming yang aku polah x berjaya. X dapat call out, sik dapat sms. Walaupun full signal Telkomsel. Nya madah no aku kenak blocked. Apakejadah. Camney ku nok madah ngan urg aku dah sampey? Supposed to sesampei aku di Bali, aku perlu madah ngan local fren aku, saknya dapat ngagak ke hotel. Dalam keluh-kesah teklah driver ya nanyak apahal aku tang belisah jak. Ku explain lah ngannya. Aku tek nok encoba kelakar indon, sekali tek keluar slang Sabah. Encang jak. Almaklum aku tok sinetron sik nanggar, filem indon jarang2. Ney nok pandey. Sibbait ku sorang, mun ngan geng tek? Ilang cerita belisah, keluar cerita perey terkekekekekek. Nasib driver taxi ya bait, nya lah yang nulong call kawan aku tek. Sik mintak charge gik ya. Gik biak driver ya, biak gik setahun dari aku. Baruk 15tahun (pembulak koatan nok madah diriknya ruk form4). 

Sampey hotel dlm kol7.30, checkin yang flawless, terus aku geley2 lam bilit, on lappy k menghubungi urg2 di tanah air. Pasya ada urg ngetok pintu, sapa ndakkah lam ati aku. X patut kawan aku tek datang, kerana nya madah nya bz ari ya. Paduhal tek receptionist tadik datang ngantar welcoming drink. Waiseh, serta ngan tundok2 jak nya ngantar aek te. Layanan 1st class. Ambik ku aek, tutup pintu. Pasya aek ya kutujah dalam sink. Sik ku berani minum. Aek apa ndak kah. Rona tang kunin2. Mun aek kunyit muak juak k ngangkat seri kedak Meriam Bellina. Mun aek tingtong? Pecoma aku kenak rogol malam ya. Duuuuuuuuuunakkkkk. Hotel ya actually adalah one bedroom apartment. So ada ruang tamu with separate bedroom, bathroom luas sekali ngan bath tub, mini kitchen with fridge, tv ada 60++ channel, free wifi dan pintu beranda terus nuju swimming pool. Kelas gittew. Mak suka! Tanpa melengahkan masa, salin 2-piece Victoria Secret, terus pegi berenang. Ala2 private pool gittew, very the filem Julie Dahlan. Akhir sikit malam kawan ku datang, mbak meli makanan n berus gigi/ubat gigi (sbb terlupak) di kedey 24-jam, pasya balit hotel, ready2 untuk isok, tido.

Photobucket

Photobucket 

Photobucket

Tok adalah pemandangan garden/swimming pool villa ya. Villa ya ada 12 apartment jak nong. Very the aman damai. Dan ada ari nya, aku sorang jak diam sia. Ala2 buat macam rumah sendiri.


Bali: 2nd Day
Bangun-bangun tido, ada staff ngetok pintu ngantar breakfast. Coffee setekuan,  4keping toast bread jem+mentega ngan buah pisang. Ndak ku pandey breakfast kedak k makan burong gia. Aku biasa breakfast heavy, atau x breakfast langsung. Dahlah aku nang sik suka ngan jem 2 mentega. So abaikan breakfast, pegi berenang pagi ala Sofea Jane. Eh, x pernah ku madah aku nang suka berenang nak? Kamek duak Tania Bugo nang saingan marek, cuma aku sik femos sebab sik sedang makey swimming suit. 

Abis berenang, mandik, ngesep2, pasya gi lobby villa. Driver dah ready nunggu. Wah berdriver bagai. Ko kaya kah??? Tapi nang menar lah aku nyewa kereta sekali ngan driver di sinun. Lebih murah dari taxi, dan nya akan ngembak ke siney jak ko maok pegi selama 12jam. Asal jangan ko nok ke Jakarta jak, mmg kau disuroh nya berenang. Nama supir aku ya Yuliarta, atau lebih senang dipanggil Mas Kadek. Umor dlm 32 mcm ya. Local Balinesse. Penganut Hindu (majority urang Bali penganut Hindu). Bait driver tok, friendly, chatty, nya tauk serba-serbi hal jalan nok ke setiap tempat, mcm ney nok memaksimakan masa visiting, siney bagus pegi, time ney bagus pegi, siney untong nukar duit, siney bahaya, siney banyak penipu, apa perlu dielakkan semua nya madah. Very helpful. Nya kelakar pun lemah lembut. Sangat recommended mun ktkorg nok pergi Bali bagus ktkorg makeynya. Ongkos makey perkhidmatannya sekali ngan kereta adalah 200.000rp atau ±RM70 untuk 12jam. Dan nya makey kereta Suzuki APV 8 seater. Tapi mun mok comfortable, aku cadangkan maximum 5org lah (x termasok supir) dalam sigek kereta. Condition kereta tip-top, dan aircond berfungsi dengan baik sekali. Btw, nok RM70 ya tek x termasok minyak. Minyak untuk 12jam adalah ±100.000rp atau ±RM35. Mun masa balit, minyak ada lebih, nya akan save untuk perjalanan hari esok. Jadi isok ko minak perlu top-up minyak ajak. Ekonomi handalan kan? Berpuloh-puloh kali ganda sangat murah berbanding taxi occay. Biasanya supir lain akan charge 500.000rp atau ±RM176 untuk trip 12jam sekali dengan minyak, tapi Mas Kadek tok dah biasa ngan kawan aku ya, jadi ngan aku pun nya berik murah. Jadi mun maok makey perkhidmatan Mas Kadek, nya boleh dihubungi di talian +6281338290343. Padah jak ktkorg kawan “Ee dari Pulau Borneo, temannya si Mas Ricky dari Bvlgari”, nya akan merik harga sama macam nya berik ngan aku. Ya janji nya ngan aku. Tapi jangan jak kitakorg fefeeling Julia Robert kelakar omputeh ngannya, tedah nya x faham. Haruslah ktkorg fefeeling Hetty Koes Endang mun kelakar occay.

Ok, mula perjalanan. Mula2 ambik kawan ku di rumah, pasya antar nya ke Bvlgari Hotel (ini dia punya website). Yes Bvlgari as in saudagar barang kemas, handbag dan parfum. Nya manager di butik Bvlgari di hotel ya. Supposed to nya neman aku berjalan ari ya, tp sbb ada benda emergency, nya terpaksa gi kerja. Kereta nya rusak, so terpaksa mintak tulong Mas Kadek ya. Aku pun sik ambik masa untuk explore hotel ya, sbb aku nok pegi tempat lain. Tapi hotel ya nang superbmarvellouskacaknokmampus lah. Dan harga bilit paling murah adalah RM4000 semalam. MAMPU??? Nok masok ajak ada 3 kali security check. Mampah. Ngantar nya masok, keluar balit ajak dah 6 kali check. Apa muka aku didiat ko kedak Osama Laden kah?
Dari Bvlgari Hotel ya, singgah bergambar kejap depan entrance Pecatu Indah Resort, sebab gerbang nya kacak dengan patung Arjuna dgn Krisna yang sgt besar (google kedirik sapa Arjuna sapa Krisna). Sik masok dlm resort ya. Dalam ya ada resort, tempat shopping, restaurants, ngan beach tempat professional surfer. Ko gila nok pergi nanggar urg surfing kol12 tghari? Jong2 ko pergi muka kedak Fazura, pulang dari sia kedak tambi nyual kacang potet. Lekak bergambar sia, terus ke Pura Tanah Lot.

Kos masok Tanah Lot adalah 10.000rp atau ±RM3.50, dan parking 2000rp atau ±70sen. Pura Tanah Lot toklah gambar yang 1st sekali ditanggar aku masa umor 4-5tahun ya. Pura maksudnya kuil/temple. Nya adalah pura di pinggir laut yang bersambung dengan daratan, dapat diagak berjalan kaki mun aek surut. Tapi mun aek pasang, nya akan terpisah jadi kedak sebuah pulau kecik. Di sitoklah tempat Amber Chia nikah ngan lakinya ria. Pemandangan jangan dipadah lah. Breathtaking.

Photobucket 

Photobucket
Pura Tanah Lot


Lekak kecap-kecep bergambar di Tanah Lot, aku ke Pura Luhur Batukaru, kira-kira sejam perjalanan dari Tanah Lot. Mun Tanah Lot tadik di pinggir laut, Pura Luhur Batukaru tok di tanah tinggi, di kaki Gunung Batukaru. Tempatnya sangat tenang, design nya kacak, dengan binaan yang impressive. Tapi sayang gambar2 yang aku ambik sia sik kacak. Kotan bergaut sbb tempat ya besar k berjalan. So search kedirik di internet jaklah k.


Dari Pura Luhur Batukaru, aku ke tanah tinggi Jatiluwih. Kira2 30minit. Tok adalah kawasan penanaman padi. Bali adalah terkenal dengan sistem saliran dan penanaman padi bukitnya yang ditanam atas teres tepi bukit, menghasilkan view yang “KO HADER???”. Nang kacakkkkk koh. Saujana mata memandang. Dak parit2 tepi rumah-tepi jeraya nya ko ingat aek juruk? Semua aek gunong mengalir deras uolls. Sungei berbatu melintas sawah mengundang rasa nok berendam, tapi since x cukup masa, ku abaikan ajak walaupun pakaian renang sentiasa ada dalam beg. Aek paip pun sejok kedak aek ais, haruslah segala bulu di tuboh ko keruk. Aku late lunch di restoren di Jatiluwih tok. Kesian ngan Mas Kadek, ku ajak nya makan sekali. Mula2 nya nolak, sik bagus supir makan ngan penyewa katanya. Tapi since aku ngansa, maok juak nya ahernya. Siklah ko kempang makan sorang, kakya nya ditandah kelaparan nunggu dalam kereta nak. Aku ngorder Nasi Merah with Glazed Garlic Prawn. Nyem seqalllllllllllllllllls sahaj. Sik pernah ku makan udang dimasak nyaman gilak gia. Mas Kadek tek ngorder nasi goreng ngan satay, siklah ku tercapik-capik indah nak, so ku x tauk nyaman kah x nasi goreng nya. Nyaman nang nyaman lah. Harga berapi juak. 2org makan tek dalam RM70. Sik ko gilaaaa??? Biasalah di Bali, mun restoren nya kacak dan di tempat tarikan pelancong, nang reganya nyekak geruk. Tapi sikhal lah, bukan hari2 nak. Gikpun view masa ko makan ya hadoiyai, terasa dirimu begitu berharga.

Photobucket 

Photobucket

 Rice Terrace, Jatiluwih


Sepatutnya lekak Jatiluwih ya, aku ke Bedugul, nanggar Pura Ulun Danu Bratan. Tapi ari dah akher, tempat ya dah tutup. Madot. Sangat rugi. Jadi mun ktkorg ke Bali, jangan ndak2 ke Bedugul tok. Pura terapung atas aek nya sgt kacak. Sila google gambar sendiri.

Jadi dari Jatiluwih ya tek, aku balit agik ke town area. Sepatutnya 1jam 30menet dah sampey, tapi oleh sebab aku masok time waktu peak hours urg pulang kerja, jeraya macet. Macet ya traffic jam lah. Tapi jam di Bali siklah kedak jam di Jakarta sampey sik dapat bergerak. Jam di Bali kedak jam di Kuching, tp lebih panjang sebab jalan2 di sinun kecik2. Mostly 2 lane jak. Jarang nemu jalan 4 lane di sinun kecuali masok area Sanur. Pasya, perlu gik ngambik kawan ku si Ricky ya di Bvlgari. Sampey di Bvlgari, nya lom dapat balit sebab ada cutomer meli barang USD15000 (cincin ngan handbag), tapi credit card nya kenak block. Jadi nok settelkan hal ya ngambik masa, terkayo-kayo lah aku rah area hotel ngan butik ya tek. Fefeeling Kak Ros lah aku tek, waima mukanya nya berkilat botox, muka aku berkilat linyok. Gelap dah time ya, aku xda mbak tripod, so aku xda ambik gambar.

Dah settle, kawan aku mbak tapau makanan di Nasi Pedas Ibu Eva di area Jimbaran. Kedey tok jual nasik campor lah. Banyak pilihan lauknya, aku rasa dalam 30++ jenis ada kurasa. Dahlah tang nyaman2 jak rupa. Aku tek temahak, ku pileh sampey 7-8 lauk. Agik rasa muas hati. Si Ricky tek sama juak berbadak-badak mileh lauk. Kesian ngan Mas Kadek, ku tapau k nya juak.  Sekali bila part mayar tek, total semua k 3orang ngak 45.000rp atau ±RM16. Haih pey murah! Mun ku tauk tek baldi k ku napau barang makan, dapat k makan sampey ku pulang Malaysia. Lepas ya, ngantar Ricky balit ke rumah, Mas Kadek ngantar aku balit ke villa. Sampey ke villa, terus makan, mandik, kakya tidor. Btw, nang nyaman makanan2 ya tek koh. Belalak.

Bali: 3rd Day
Pagi tok xda cita berenang, sbb aku bangun aher. Ready2, pegi lobi, supir dah nunggu. Nya nang punctual. Mun ko berjanji kol10, kol9.30 nya dah sedia nunggu. Xda nya nok nyuroh urg nunggah kau kah apa kah, rilek jak nya nunggu di lobby.

1st tempat dipergi aritok adalah Pura Thirta Empul di kawasan Tampaksiring. Tapi sepanjang jalan ku nanggar semua rempuan tek berkebaya putih. Kacak2 gik ya tumang kebaya sidaknya. Ku tanyak ada pesta apa kah, Mas Kadek madah ya adalah hari Purnama, jadi urg Hindu ada semayang besar. Jadi kebaya putih ya adalah pakaian rasmi pakei pegi semayang besar lah tek. Cun juak ari ya nok ke Pura Thirta Empul, di sia adalah kira antara pura yang penting untuk urang Hindu Bali. Kerana di sia ada 21 pancuran yang dipolah untuk mengalirkan aek dari gunong yang digelar daknya Air Suci. Air dari pancuran ya biasanya digunakan untuk mandik, dengan tujuan menghapuskan dosa. Tapi, minak 20 pancuran ajak boleh diguna, kerana yang ke-21 digunakan untuk merik mandik mayat. Gitttewwww. Kira untonglah aku nemu ada majlis macam ya, nanggar kedirik adat urang Bali. Sepertimana urang selalu madah, urg di Bali sik perlu preserve their culture, since they’re living the culture. Macam tu haaaa. Sempat lah aku nanggar urang semayang, urang bermandik di Pura Thirta Empul ya tek.

Photobucket 

Photobucket

Photobucket

 Sekitar Pura Thirta Empul

Dari sia, aku ke Batur di Kintamani. Di sia udara nang sejok lah, ala2 Genting gitu haaa, tapi maintain aku bersinglet kedak mem. Gunong Batur tok adalah gunong berapi yg masih aktif sebenarnya, dan di kaki gunong nya ada tasik besar iaitu Tasik Batur. Di sitok maok hati2, sebab penjual souvenir nya ngansaaaaaaaaaaa nok mati leput. Dahlah barang dijual daknya mahal. Selagik ko x meli, selagik ya nya akan ngirin kau dengan mulut nya x berenti bercakap. Bila ko berenti untuk bergambar, daknya akan berenti juak, nandah ko bergambar. Abis ko bergambar, sambong agik nya ngansa. Petua nya adalah: jangan dilayan. Ya nasihat Mas Kadek. Daknya sik akan merusah nganok kau apa indah, nya sekadar ngansa ajak. Jadi aku tek sabila dikeliling sampey 8-9orang mbak barang macam2, aku berjalan straighhhhht ajak sik nuleh kerek kanan dengan cermin mata itam. Mas Kadek madah kedak Ariel Peterpan dikepong paparazzi masa kes video ung-ang nya pec lob. Lebih mulut Mas Kadek ya, maka jak kedak Luna Maya. Eh!

Photobucket 

Photobucket

Dari Batur, turun ke kawasan Tegalalang, kerana Mas Kadek madah ada tempat lunch best. Aku on ajaklah. Tempat dipadah nya adalah Rice Terrace Cafe. Mas Kadek diajak makan sekali xmok, nya madah klak nya makan di warung jak. So ku berik nya 50.000rp lah pakey nya makan. Nang steady tempat diintroduce nya ya ko. Tempat makan adalah pondok2 individual, dudok bersila tapi ada meja. View yang ko ngadap masa makan adalah rice terrace yang sgt kacak! Dengan udara sejok x perlu aircond, dengan bunyi aek gunong mengalir. Hadoheh. Aku ngorder Nasi Kuning Asli dengan Satay Lilit. Nasik ya ada pecal, ada telur dadar, tempe pakey compliment nya. Nasik ngan lauk2 ya kira nyaman lah, tapi satay lilit ya biasa jak. Satay lilit adalah seafood yang diblend dengan ramuan2, pasya di”lilit” kat batang serai b4 dipanggang. Maybe kerana kita dah biasa makan satay manok/daging/kambing kali, jadi satay lilit tek kurang rasa. Tapi mun dah makan ngadap view macam ya, nelan aek lior pun rasa makan Nasi Briyani Ammah Curry House. Gittewww haaaaaa.

Photobucket 

Photobucket


Photobucket

Dah kekenyangan, sebelom aku tertidor di sia sebab melayan view ya, bagus aku berambus. Dari rice terrace ya tek aku ke Ubud. Ubud tok ada pasar tradisional lah mun nok shopping, tapi since nya adalah salah satu tourist spot, maok pandey bertawar benar2 lah. Mun sik sah2 kenak pau. Tapi Ubud tok best, nya ada tempat shopping, nya banyak spa, nya banyak hotel, nya banyak tempat urang molah show, banyak restaurant best2, yet still nya masih kekal tradisional. Berjalan kaki ajak kat sitok pun cukup. Jadi mun ke Bali, make sure ada bermalam di Ubud semalam-dua. Spend benar2 round jalan kaki menjelajah segenap telok pisok nya, enjoy the scenery, dan enjoy persembahan kebudayaan di show houses nya. Aku ria sik sempat nok nanggar show, sbb ari ujan. Jadi aku x rasa ada urang perform. Rasa rugi ada juak. Sbb ya salah satu must-see dalam list aku. Tapi apa boleh buat xda rezeki. 

 Photobucket

Photobucket


Dah start petang ari, bertolak balit ke town area. Ngambik masa lebih kurang 2jam ++ juaklah sbb jam bila masok town. Tapau Domino’s Pizza ngan Burger King (yes aku tamak), pasya ruk balit ke villa. Tutup cerita hari ke3.

Bali: Day 4
Ari ke-4 aku set maok pegi area town ajak. Beli2 souvenir. Jadi Mas Kadek mbak aku pegi ke Krisna, souvenir store yang termurah di Bali. Sik jauh dari villa tempat aku diam. Kedey souvenir nya sebesar Choice Supermall tauk x ktkorang? Mcm2 jak benda pakey souvenir dijual dlm ya. Aku mun diberik kerja shopping gia, layap sigek hal, cerewet sigek hal. Dalam tempat ya ajak aku ngabis 3jam pakey mileh barang. Taat jak Mas Kadek nunggu di luar. Tedah. Dari sia, aku ke Pasar Badung  ngan Pasar Kumbasari. Sambung carik souvenir dan ingin nok nanggar pasar tempatan. Ko mampu nyual hydrangeas, roses, harum sundal malam n macam2 gik bunga berteter kedak urang berjual cabik, berjual timun, berjual terong di pasar minggu? Murah2 gik ya. Oleh kerana sidak hindu sia semayang 3 kali sehari, dan setiap semayang ya nang tauk ada makey bunga untuk “dipersembahkan” kepada dewa sidaknya, jadi sbb ya sia sinek jak urg berjual bunga. Aku tek sekadar nanggar ajak lah, nok ngambar, ari ujan berei-berei, so no pics ya adik kakak. Di Pasar Kumbasari ya aku meli kain kebaya rona putih pakey geng2 ku, ala2 kebaya pakey sidak celebrate Purnama ya. Pasar Kumbasari ya bertingkat2, dan setiap tingkat ada pengkhususan. Ada tingkat berjual peralatan semayang, ada jual barang2 ukiran perak, ada tingkat jual kain baju, ada tingkat jual dekorasi rumah. Dan Pasar Badung ngan Pasar Kumbasari tok bukak 24jam, x pernah tutup kecuali time Hari raya Nyepi. Tapi ndak juak ku berani lah nok terpak-pak kol2-3 pagi ke sia nok meli barang dak bunga apa indah. Jong2 nemu Mak Lampir berjual barang.

Pasya bertawar di sia maok pandey koh. Dan jangan sekali-kali ngeluar tutor Malaysia atau tutor omputeh, sak ko ditekan sidak nya harga. Aku koatan dah 2-3hari malar kelakar ngan Mas Kadek, bahasa Indon ku dah improve, boleh menyamar urang Jakarta dah katanya. Terus lah mun urg berjual ya nanyak urang siney, ku madah ku urang Jakarta. Senang sikit dapat harga murah. Tapi yang paling madot adalah bila meli kain kebaya ya. Mbak nok berjual ya madah, "bapak ini kayak orang Guam ya. lain sekali dari orang Jakarta". Yahhhhhhhhhh wajah international sangat kannnnnnnn. Masalahnya nak, siney Guam oh??? Lost aku.

Pasya di Bali tok nak, kebanyakan studio gambar nya ada menawarkan perkhidmatan bergambar makey costume tradisional Bali. Very eccentric occay. Satu kenangan untuk diri sendiri, instead of ko meli fridge magnet. Dengan ongkos 150.000rp atau ±RM52, ko akan diberik 3 keping gambar 5R yang telah diedit, dan sigek CD. Jadi rugi mun x encoba. Ada costume urg laki, ada costume ompuan. Tapi bagi ompuan, saya nasihatkan bagus ktkorg bermekap ready2, sebab barang mekap dipakey daknya nak....malas ku nok madah. Mun ko xmok muka ko koreng monyeng kedak pusak gugok lam pantey, dengarlah nasihat aku.

Pasya aku ke Pantai Petitenget. Nok kata kacak gilak pantey tok, siklah juak. Tapi nya kira tempat yang paling hip, and a place to be seen, and for celebrity hunting. 2 minggu sebelum ku pegi, kawan ku madah ada Tyra Banks di sia, seminggu sebelum ya ada Paris Hilton. Aku terlambat. Time aku datang, Khatijah Tan pun xda. Sedih. Tapi pantey sia nang rami manusia lah. Macam2 aktiviti dari berenang, surfing, beach soccer, beach volley ball, berjemor kedak sesar unjor, ataupun sekadar cuci mata. Pantei nya sangat panjang, mengambil masa 1jam 30menet untuk berjalan kaki, ya pun lom abis gik ku berjalan sebab ari dah gelap. Di sepanjang pantei ya ada banyak hotel, beach club dan restaurant2 yang kelas gitu. Mun ko ingin nok melepak ala2 or kay berdu 7 keturunan x abis pajoh, boleh ko lepak2 di Beach club sia lah. Yang paling famous adalah Ku De ta. Sia agak mahal lah. Mun mok yang murah sikit, tapi masih kelas gitu dan urg2 yg lepak pun kelas gitu, boleh lepak di Potato Head. Mun ko nang nok berjimat, ko beli jaklah kacang rebus dari beca di sia pasya fefeeling makan caviar. 

Chow dari sia, aku nyuroh Mas Kadek mbak aku ke Nasi Pedas Ibu Eva sekali gik. Belalak.

Adalah kesah lekak ku balit dari tapau nasik koh. Aku tek singgah di kedey ala2 7e. Central K namanya atau CeKa kata daknya ngelar. Meli lah aek k mbak pulang ke hotel. Dah meli2 barang tek nak, time membayarnya tek, adalah balance 200rp. Aku tek jegal2 lah nunggu di kaunter, nunggu urang mulang duit sunsong tek nak. Aku belik2 nanggar muka cashier ya, nya pun belik2 nanggar muka aku. Lalu nya nanyak, "ada apa lagi mas?" terus ku jawab, "balance uwang saya koq".  Ya nya madah, "maaf ya Mas, di sini nga ada uwang kecilnya ya. nga dipakai uwang seratus nya. Jadi langsung nga dikasi balik". Aku tek aok2 ajak. Dah masok dalam kereta ya tek ku ngitong, 200rp tek sama ngan 7sen!!!! Matilah miak cashier ya nganok aku si gemok yang cokot. huhuhuhuhu. Aku sampey ke hari last gik masih tingtong ngitong duit sia koh. Sekati ku ngencang jak.

Balit hotel, packing, mandik, tido.

Bali: Day 5
Hari untuk balit, waima flight aku kol12.00, tapi Mas Kadek mbak turun awal sebab takut macet katanya mun time kol10 gia. Jadi Kol9.30 dah checkout, tapi sempat singgah meli souvenir dolok. Nok nama gila berbeli eh. Untuk pagi ya dari villa-meli souvenir-airport, Mas Kadek mintak 50.000rp (+- RM17) jak koh, murah gik daripada taxi. Pasya direct ke Bandar Udara Ngurah Rai. Awal checkin, sempat raon2 di area duty free. Ada agik aku berbeli. Lommmmmmmmm ko ya. Sampey ke titisan darah terakhir. Tapi maok diingat, perlu ready 150.000rp (±RM52) untuk airport tax nya, dibayar di kaunter kastam, dan mesti makey rupiah, xmok nerimak matawang lain. Dan sigek juak nasihat kawan aku, minimise kan hand luggage, mun dapat tepuk2 kan barang oleh ko meli masok dlm cargo terus. Kerana mun banyak jak souvenir ko mbak hand luggage, ada kemungkinan ko kenak pau oleh sidak kastam, dikata nya cukai tok lah, cukai ya lah, yang sebenarnya monzzzz sahaj, end up ko perlu mayar cukai beratus-ratus ringgit. Jadi hati2 yer adik-kakak. Nya madah sik semua pegawai kastam sia macam ya, tapi ada sebilangan nya.

Jadi berakhirlah percutian impian emas Benson & Hedges aku ke Pulau Dewata. Puas hati sebab impian ku tercapai. Puas hati sebab tempat ya nang kacak, dari nature nya, culture nya, architecture nya, deco nya nang serba serbi mengkagumkan lah. Budget pun xlah besar gilak kurasa lah berbelanja di Bali mun ko pandey ngatur, dan tauk siney nok berbeli/makan. Especially mun pergi dalam group lah. Mun macam aku, jadi Asha Gill- 360 Lonely Planet, nang lah besar sikit budget lah. Xpa, janji ku mpun puas hati.

Flight landed at KLIA kol3 ptg. Flight ke Kuching? 4 hari selepas ittewwwww. Hahaha. Nyambong gik berjehen di KL. Di KL aktiviti biasalah. Makan, shopping, nyerondet, bertemu kawan2. Nothing special nok dicerita. except for ke KL kali tok, aku bertemu ngan kawan2 FB yang selamak tok ditauk secara maya ajak, jadi di KL ya bertemu muka. Ada yang dah dikenal bertahun-tahun zaman Friendster dolok marek baruk bertemu masa ya pun ada. Seramai 40org gik ya. Meriah uoolsss. Merk sukerrrrr!!! Ya adalah highlight trip aku ke KL kali tok lah, making “new” friends. Dahlah sidaknya bait2, warm, sik singkol kita lepak ngan sidaknya. Sik kira umor. Waima tutor melaya ku lungkar-langker, encang ajak. Janji daknya paham.

Dah2 gik cerita berkaol. Di Bali berkaol, di KL berkaol, di Kuching nyambong berkaol gik kau ya. Sik kurajin. Tok dah nok abis cuti sekolah. Pandey ko madot. Pandey ko sadek. Pandey ko maley. Dah2. Bertemu di entri yang baru k (entah bilakah.....lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii). Eh, lupak sigek. Ada ndak ku madah pasal bergambar k costume Bali. Mok diat kah??????

.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
..



Tadaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!



.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
..
.
.

Photobucket

Respon Mas Kadek masa 1st nanggar gambar tok, nya madah "Gagah sekali!". Hahahaha. Ko hader??? Sekali ku nanggar, "Waiseh, kedak Arjuna ada juak eh". Dah ku nanggar berkali-kali, "Kedak urang ninggal Yusni Jaafar melakon berkemban ada juak" *pisan*






















14 comments:

nurul_oon said...

Like! Like! Like!.. best agik travelling tips kau berbanding trip advisor..

kukumalu said...

ahahah... pisan maca statement last ya. hahahahahah

Athyscha Sabawi (Azrul) said...

nang rindok ati maca..tok dah kali keduak maca..meneliti menar2, ney tauk da rejeki ke cnun kelak..:)

aigoo said...

gambar last ya eh. kusssssss semengat. mun miak kecik nangga nang alu san ran nangis kotan beliang. atut amekkk. hahaha

tapi indon makan NANG NYAMAN! tiada pertikaian.

la Signora said...

Syobih!Best da jak!Mak ngan adik I bok kak pegi Bali 2 minggu lepas.Adik ku nang enjoy lah, nya nang palak mem-backpacker (konon).Mak ku?Adoh eh.Mak ku pun komen mun ngkah di tripadvisor, maok kenak boo kali.HAHAHAH.Mak ku padah Bali depressing for her.Nya sik suka.Nya cuma ok bila mbak di kawasan gunung berapi, beach and yalah.Udah ya tek, nya angol encium bau beer ranto Kuta.Lalulah kensel niat adikku mok encarik boipren kei mak.HAHAHAH.I tek smangat ngatik adik I suroh ngembak mak pegi desko...tandak lam cage...hahahahahaha

Kakya tek timbol cita 'Prangko'.I tek kenjar mintak mak anta poskad dari Bali.Udah nama kita tok hobi ngumpul setem.Yalah tek, berbuih mulut mak ngan adik nanyak dak staff hotel sinei boleh meli setem/brapa rega setem etc.Daknya tek konfius, nang blursotong abis bila ditanyak setem.Paduhal tek, 'setem' lam bahasa daknya is 'prangko'.Jauh buku dari ruas.HAHAHAHAHAHA.Ya jak adik ku konpiden perkataan 'setem' ya global dan dipahami ramai.Aoklah, even in Italy stamps are known as 'stampita'(adalah juak bunyi setem gia).

Your Bali post best in the world.Neilah tauk, I duak He-Man mok berhoneymoon kali ketiga (sik abis-abis honeymoon).Tingin juak ati ke Bali kedong flight ke sia dari sitok nang murah.InshaAllah.

Anonymous said...

Hi there everybody, here every one is sharing these
know-how, so it's good to read this weblog, and I used to pay a visit this webpage every day.
My web blog - http://weather.gov/

Anonymous said...

To make an appointment for Monday, call 316-807-8473 to be part of what is expected to become another world record event. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]http://www.mulberryhandbagssale.co.uk[/url We do carry it and German Silver (color) on the website along with six other shades and more coming very soon.. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose[/url] Inwuxcbfa
[url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora jewellery[/url] Uilswbstc http://www.officialcanadagooseparkae.com pwumjague

Anonymous said...

burberry bags tfimgg rqtr burberry sale emkqbk bdjf www.livebulberryfashion.com sorifb vggw uggs uk sale lvvljw eevz ugg outlet vmtgkb xhcr ugg boots sale tzqtrq dhnx ugg boots cheap oeadbd arsj ugg boots outlet stqxyt kvuy michael kors handbags outlet fmotzm ctrg http://www.02s8.com inpvey mvwr michael kors 2013 oezysq ezzu longchamp outlet wtftlv bfig longchamp outlet nolsyj ndpk longchamp bag aifeyj ppxf burberry outlet online blmbvh jjwa

Anonymous said...

www.bulberryfashion2013.com vuxeur eoyq burberry uk stogiq hsqq burberry sale outlet zxlzaw mjug uggs uk jatzsk mbiw ugg boots wholesale pfuueu kgxh ugg boots sale tdjhyf uqoz ugg outlet rfkped regq ugg usa ejamls vhzp michael kors online outlet yazbnw gvkp michael kors 2013 rabwgk pnou michael kors 2013 knsaqh dttv longchamp outlet nmqykg yiuu longchamp sale arwqlr iqkf longchamp bag hfgzoh xqyy http://www.e4ni.com yyrxdq hgff

Anonymous said...

burberry handbags syhylr sive www.fashionbulberryoutlet.com wfeayr fzft www.livebulberryfashion.com mbgsdk fwle uggs uk sale ajqnlg tkqm www.numbjerseys.com zpuqfm gjmo ugg on sale gzkvrs lwtn http://www.8wxc.com tjejcf qmxq ugg sale hewhph zthy michael kors outlet store gnqnat rspq michael kors 2012 aebulf lapf michael kors 2012 ikuymq wngy longchamp handbags outlet eqrvnv wbst longchamp tote oaxlfb dewz http://www.dtr6.com rzafbp zgpz burberry outlet ypjpav hfme

Anonymous said...

www.bulberryfashion2013.com lxbube qtjk burberry outlet miaflv zomd burberry outlet quweww sgij ugg boots uk ttbtli xebz ugg outlet rzxdcj sted ugg boots sale tuzuob hdus ugg outlet atzboz hlex ugg usa yjgktl owsj michael kors online outlet wmribd bblx michael kors handbags sfunis fgwq michael kors outlet bmdvcu kory longchamp on sale wqxifp nwas http://www.9dcu.com zkcbcm exvk longchamp diaper bag clyqyq mbtp burberry diaper bag wycuxr jqrx

Anonymous said...

www.bulberryfashion2013.com ucrlxw kbzw burberry bags zzudqa hakn burberry sale 2012 ftazld ccfn ugg uk tfztek lilt ugg outlet zxxqjq tmtj http://www.2lv6.com rqzmqw kxuw ugg outlet dtzqkt kmvu http://www.7jcu.com hsnbds cdxk michael kors outlet vkldqh effu michael kors outlet store fzfaha upqf michael kors 2012 vmjwzd vywc http://www.z8ye.com zihdmo mjvk longchamp tote yqrkwy lmdn longchamp bag ilcegn plri burberry outlet zeecqt tnrf

Anonymous said...

burberry sale ipkpdt upzp burberry sale vulraq hcfz burberry outlet online store wdrtcm vuhz uggs uk lxhkxk crqq ugg sale synalw jodi ugg outlet store vyszbo pgto ugg boots cheap tzyqpg lokm ugg boots cheap iuvqnp tqts michael kors online outlet xfmksn frio michael kors handbags odtboj mymn michael kors 2012 ljiwdm svqa longchamp outlet online hpqlap bjut http://www.9dcu.com pihhjq ziaa longchamp handbags sale utftjz euwy burberry handbags cfgokr xiyy

Anonymous said...

burberry sale elisoi mslg burberry outlet dsghzk nzol burberry bags blxgtx liit ugg uk ktghyh wvgr ugg boots outlet piyqud kagj ugg boots sale fgnfta appa ugg discount dzhflw fnbc ugg usa oeuymn ltha michael kors outlet store uuqgxv ryia michael kors handbags mdxcwl nzzj michael kors diaper bag vnrluv tenk longchamp handbags sale gprpum rfum longchamp outlet bzbhmf fwki longchamp handbags lnxemf yezh http://www.e4ni.com zvaqvz nffe