image

Tok seminak dasan Kundor besusei...

Jadi mun berkenan, sila jak baca nak oh. Mun rasa blog tok nyakit ati, mampah, meraik...dengan segala hormatnya dipersilakan veramvus!

Sunday, December 4, 2011

Padu aku tek berisik blog?

Sikkah caka tajuk ya? Kotan tek nak ntah berapa lamak meram dirik sik molah entri. Mun telor itit, dah jadi telor masin koatan lamak. Mun bunga, dah jadi potpourri. Kacak kah ko kinek tok mbak lamak gilak dalam vibrate mode (ala2 henpon bah, mun nya silent, mesti ada gegar2 dikit ruk seronok. erkkk).  Sampey kan aku dah lupak apa password nok masok blogger tok. Coba punya coba tek dapat juak. Sekali dah bukak tek, aih lain dah rupa interface blogger tek! Koatan!!! Nang sesat aku nok encarik siney kah nok molah new post. Tambahan juak aku part IT-IT tok nang ada rabun manok, ney ndak terkiol-kiol. Agik rasa ko x ngekot pkembangan semasa. Diam jak ko lamak2 sia.

Aku pun dah dibangkit urg di FB koatan lamak sik molah entri. X cukup ngan inbox, direct rah wall nya nagih entri baru. Sik cukup ngan dirik mpun ngepost, ada indah pesen nyuroh pegawai bawahan memandangkan nya tek CEO syarikat yg ngalah syarikat dak Naza Holdings (lariiiiiiiiiiiiii). Yah, lalu rasa pemos indah ku tek nak. lalu feeling2 Madonna di beranda dlm cerita Evita. X ku rajin.

Nang lamak2 ya tek tang xda mood jak aku nok blogging koh. Nok kata xda benda k cerita, ada lah juak dikit2. Tapi nok ngarang nya lah malas. Sikkan ku nok moleh entri makey point2 ajak nak? haruslah kenak cerca lepas ya. Tapi aritok tek, dah oleh ku ngoat ati, oleh ku ngagak bomoh salam ngambik pulang semengat, baruk lah ku rajin ngagak entri tok. Jadi toklah hasilnya tengah dibaca ktkorang.

Ko hader intro ajak dah 3 perenggan tapi isik cerita maseh lom ditauk ujong-pun? Mun molah karangan di sekolah, kompom dah kenak tekok akibat melelat. Baiklah, sari berita penting. Sesuai ngan musim cuti sekolah tok, aku nok bercerita tentang "ado malam". mati kita. Sekdalah sampey ke tahap ya lah. Ya mun ktkorg nok tauk, carik buku Permata Yang Hilang jak. Kundor xda pengalaman hal ya. Maca buku ya pun x kalak. Giney rupa nya pun ku x tauk. Coba ko nanyak di Sinar Suci. Sak ko dipandang serong.

Kundor nok bersusei hal urang nikah sebenarnya. Bukan nok nyusei hal burok majlis urang lah, sik bagus kita gia. Kedak Chef Wan, antap sekali nganok majlis Memey ngan Norman hakim. At least Memey berlaki, ko hader??? Kah dah lamak ko ngancin Norman tapi x kenak berik pot sebenarnya? Haih, adalah lesong terbang kaktok. Kita dah dijemput urang pengilan, mun ada sik kenak pun, bercerita sama dirik cukuplah nak. Perlukah ko mengaibkan urang dalam twitter-fb-friendster-myspace-majalah sekolah segala? Sik ku rajin urg tua juler ya.

Aih pulang ke bercerita hal Chef Wan indah gik. Sebenarnya aku nok merik tips-tips kepada bakal pengantin sebenarnya. Aih, mok ko tek dah 10kali ngerja majlis nikah pandey nok merik tips segala. Sik bah nong, sekadar berkongsi pengalaman dan ilmu yang aku tauk. Benda2 general jak bah. Kadang2 dalam keghairahan kita (kita???) nok jadi pengantin, banyak benda2 kecik yang boleh menyelamatkan majlis kita lupak, leka kita tek ngengon hal2 remeh temeh nok lain. Jadi aku tok tek ala2 merik peringatan lah tek. Ala2 pari-pari wedding.

Sabila urg laki dah nanyak "kitak mok nikah ngan kamek kah?" atau "kita nikah juh" atau "kamek dah meli tiket ke Hatyaii k kita nikah ujong minggu tok. mok x?" lalu lah kaki dak rempuan tok lalu kitit2 bergegar, rasa nok melompat ada, rasa nok rebah pisan berboeh mulut pun ada. Rasa nok terus drebing kereta ke majlis Islam pun ada, biarpun jam dah tengah malam. Dalam palak nya dah miker baju apa nok pakey berbandin, pelamin tek nya maok sebesar pintu gerbang Padungan, berlulut tek nok makey baju setiap negara di dunia, mak andam nya tek nya maok urg yang sama ngias masa Kris Dayanti nikah, sak muka nya tek nok kedak bakol sayor cina pasar minggu terus semerup tebah kedak Selena Gomez. Sekali tek bila mukak beg duit, ngak ada tissue lekak pakey ngan resit Guardian lekak meli modes. Bila ngingat duit dalam bank, puas ngingat, duhal akaun bank pun xda. Yahhhhh apa cara?

Yalah koh nong. Benda pertama sekali maok diingat bila kita nok mukak mejelis eh, bukan nya hawa kita ajak yang perlu diambik kira. Tapi pertama sekali yang perlu dipiker adalah budget ko. Mun nok ngekot hawa, nang x pandey abis koh. Kundor tok bercerita pakey urg golongan pertengahan lah oh. Mun ko rasa duit ko banyak berkoyan-koyan, mak ko kaya bapak ko mentega, ya sekati kau lah nok ngerja majlis 40hari 40malam pun xpa. Bagi yang berduit sedang2 ya maok diingat. Tujuan kita nok nikah ya, bukan pakey 2 hari majlis ya ajak. Jaoooooooooh perjalanan kita lepas ya. Jangan sampey anak kita dah masok U, utang nikah kita marek belom madak abis.

Adalah sangat bagus mun simpanan kita kedirik cukup k ngerja majlis nikah. X kita gago nok berutang. Mun dah tauk satu hari kelak kita nang berniat nok nikah, mula lah ngumpol duit dari start bekerja. Mun ko ngumpol dari kecik pun xpa, waima 20sen sehari. Jangan dah serak-rak nok nikah, baruk nok ngumpol duit. Mun ko kerja gaji sebulan sampey RM18ribu x dahal, 2 bulan jak ko ngumpol dah cukup arum bulak. Lagik sigek, jangan ingat urg laki ajak perlu nyimpan, ompuan minak nyedia kangkang ajak. Ompuan pun sama mesti nyimpan. Dak mas kahwin nang menar lah tanggungjawab laki, tapi keseluruhan majlis ya adalah majlis ktk 2 laki bini. Tambahan gik segala impian perkahwinan ya, adalam impian pengantin ompuan, tol x? Jangan jak kita ngarap ngan laki ajak nok nanggung semua ya. Embak nikah ke majlis Islam ajak ruk tauk. Urang laki pun sama, maok ingat tanggungjawab dirik nyedia duit, jangan perangey sik semperna minak ngarap duit bini. Tok adalah projek usahasama, sik boleh sorang ngarap sorang.

Mun dapat dah kita nok nikah ya, jangan lah nyusah urg tua. Dah juak seumor-umor kita dipera mak bapak, jangan lah sampey kita nok berkeluarga dirik mpun pun maseh mak bapak nanggong. Tapi sik semua urang urang berkemampuan nyimpan duit banyak2 bah. Ada sesetengah urang, mun nok nunggu simpanan cukup, jong2 umor dah 45tahun baruk encerik nait pelamen. Masa ya jangan kata rambut, bulu pun dah tumboh bercepak-cepak. Jadi mun ada urang tua ngulor, Alhamdulillah. Tapi mun boleh jangan kita terpintak-pintak. Mun dah xda cara, baruklah kita ngeloan ngan bank. Tapi ngeloan ya jangan pakey suka hati jak. Mun rasa2 amount ya dah cukup k meli Viva sebuah ya, ko harus ingat ya dah tahap loba. Ku tauk zaman kinek tok mukak mejelis nikah nang x murah, sbb ya maok beringat dari awal. Tapi mun gik RM15k-RM20k ya, dapat molah mejelis yang meriah bah, waima x mewah. Mun dah berutang lebih dari ya semata-mata untuk majlis nikah, aku rasa ya dah too much. Jangan kitakorg madah aku pebulak, nang ada koh. Ada ya utangnya cukup k meli rumah teres kos rendah sebuah. Ko mampuuuu??? Tapi nak mun dah serba-serbi sik mampu, serba-serbi nok berutang......BAGUS KO XBOH NIKAH!!! x ko nyusah urang, x ko nyusah dirik ko. Nafsu syahwat??? Ya pandey2 lah ko merondeng ngan nok dalam seloar bib ko. haih.

Ok, pertama tadik hal bajet nak. Tok hal tarikh nikah. Mun dapat jangan lah netap tarikh singkat gilak. Sikboh nok kejeron. Mun dah ya jodoh kita, sik nya ke siney. Mun pasangan kita ya sekpat nok nunggu, kejeron galoh ajang sik dapat dilarak, suroh nya nikah ngan tiang jak. Susah molah preparation mun sengaut gilak. Kerana preparation tok bukan main mana ko suka, ko ambik terus. Sebab ya kadang2 lari bajet bila main ambik ajak. Urang berdagang pun sama, sabila nya tauk kita dah desperate, masa ya lah nya nekan rega. Jadi tempoh persediaan yang sesuai pada hemat Kundor adalah setahun awal. Just nice, x kamboh gilak. 6 bulan ya agak singkat lah, unless ko nang dah tauk apa ko maok, siney offer the best price, then it's ok. Jadi bila dah ada timeline yg cukup, senang kita nok plan, meli barang berincit-incit. Sik kita dah dekat ari masih koh pioh banyak belom settle.

Jadi di sitok Kundor sediakan tips2 untuk beberapa detail yg perlu diambik kira masa survey2 barang k nikah. Aih, baruk nok merik tips. Tadik sekadar ngereco ngerepak ajak duhal.

1. Rumah kah Dewan?

Tok perlu decide awal, baruk ko boleh plan nok lain2 ya. Terpulang pada kemampuan dan kesesuaian. Jangan ngingat nok glemer ajak. Sik nya datang ke siney glemer ko ya. Mun rumah ko sesuai, besar nya cukup k mukak kerja, ada kawasan k endiri bangsal k urang datang, bagus molah di rumah. Sik ko gago nok berebut bersewa ngan dewan, kerusi meja, lapit meja segala. Kinek tok nok booking dewan pun bukan senang. Sesetengah dewan setahun awal ko booking pun dah xpat, dah penoh. Jadi duit k dewan ya boleh lah pakey benda lain. Tapi mun rumah ko sempit, kawasan sik sesuai, jadi dewan adalah alternatif yang bagus lah. Xkan urg datang pengilan nok berdiri enjar-enjar kotan xda dasan dudok. Dan ada juak urang sik maok ngaco rumah, maybe x cukup kakitangan/keluarga k ngemas rumah before n after pengilan, jadi bolehlah makey dewan.

2. Bilangan tetamu

Tok akan menentukan bajet untuk makanan n doorgift. It's good to have an early invitation and RSVP. Tapi nok nama kita urang melayu tok, lebih2 gik mun majlis di rumah neylah ada RSVP indah nak. Mun majlis di dewan pun, kadang2 dah dingkah rah kad suroh RSVP, agik juak x molah. Ya adalah untuk kemudahan urg mpun majlis merancang banyak benda. Ku x paham kenak urg x concern bila disuroh RSVP. It's just a phonecall away. Kadang2 invitation makey fb, agik juak x respon. Bakhil apa nama kah. Jadi masa nyeruk ya, tuan punya majlis plan benar2. Make sure urang penting xda tinggal, dan urang yang "kurang" penting ya mun ada ruang ruk dimasukkan. Mun majlis urang melayu, nang biasa lah dak peduak mak, peniga ninek kita agik dijemput. Mun sik kenak seruk, berkecik ati. Tapi mun dah tahap pelimak, penujoh ya, sampey dak jiran ko masa kecik marek (walhal ko dah sepuloh kali pindah rumah), ya piker ko mpun lah.

3. Barang makan/ katering.

Part tok arum bulak nang xda kompromi lah. Mun ada family/jiran yang nyanggup (bukan terpaksa) nok bermasak kedirik, nang boleh cut budget banyak lah. Tapi harus ingat, nang banyak kerja ko nong. Berbeli, berkupak, bersirap, bermasak, berkaut, beridang, berbasok. Mun boleh kita sik maok urang dipaksa molah kerja, pasya abis majlis pakey umpat pakey bangkit. Ilang dah point asal mukak kerja tek, nok berami berindok ati. Jadi pabila x cukup urang, maka cariklah katering. Survey dolok semua katering yang ditauk, yang mendapat recommendation dari urg lain. Kerana kadang2 yang mahal sik semestinya bagus, yang murah x semestinya x nyaman. Rondeng ngan urg katering ya menu yang sesuai ngan bajet. Jangan juak ko taik idong masin menu ko ngak pusuk goreng, telor dadar ngan sayor ensaie, kakya kicap tong nam sebotol seseperah k nguah nasik. Haruslah majlis ko dicerca sampey hari kiamat.

4. Pelamin & Mekap

Tok harus survey benar2 ngekot bajet dan ko perlu sigek atau duak pelamin (sigek di rumah n sigek di dewan). Mun maca nikah di rumah kakya besandin di dewan, sik perlu pelamin di rumah pun xpa. Tapi mun ko maok juak, n ada bajet ke sia apa jak salah. Nikah (mun dapat) ngak sekali seumor idup. Tapi nak, sesetengah bridal nang ngecas harga ridiculous. Kacak nang lah kacak, tapi mun dah mahal gilak kedak rega urang ngunjam dapor, nakpa juak pekdah. Kadang2 dudok x sampey 15menet, dah turun balit. Abisan lamak urang muji ngak seminggu-2. Jadi sebenarnya banyak bridal yang offer pelamin harga berpatutan dengan rupa. Survey puas2. Discuss benar2 ngan tukang pelamen ya, jangan jak oleh kerana ko maok juak urg ya molah, diolok2, kakya ko setuju, ko lari bajet. Mun bridal ya meletak rega mahal, ko pegi jak bridal lain. Ko sebagai bakal pengantin, ko ada hak. Pasya kadang2 ada juak bridal tok dah setuju mula, pasya bila dah dekat ari pandey madah gitok-gia mintak tambah bajet, ko ada hak membantah. Benda yg datang selepas persetujuan, ya bukan tanggungjawab kau. Mun nya molah pelamin cincai kakya kerana ko x setuju nambah bajet, suroh nya ngubah balit, mun nya x setuju, jangan dibayar balance duitnya.

Mekap n baju penganten sangat penting. Ko nok jadi penganten, ko perlu nampak sekacak yang mampu. Kerana gambar2 yang diambik akan jadi kenangan seumor hidup. Mun mekap ko masa ya kedak manok sabong, sampey tua lah ko mpun rembak-rembih ngenang. Dengan sedikit charge, ko boleh mintak testing mekap lok ngan mak andam, sak ko tauk ngenak sik mekap urg ya ngan kau. Kerana bukan semua style mekap ngenak ngan muka, dan bukan semua mak andam berbakat kedak Nurul Syukor atau Mia (jurumekap Kris Dayanti) dapat ngubah muka ko nok kedak antu penyapu jadi kedak Fazura, atau paling2 kedak muka aku. haih. Baju pun sama, terpulang ko nok nyewa atau nok nempah. Biasanya nyewa tok lebih murah, n kacak. Tapi ada juak bridal yang nyewa baju nya sama rega ngan molah baru. So agak-agaklah. Mun ko rasa berbaloi ko nyimpan baju ya, boleh juak ko molah (mun design nya timeless, maybe boleh diturun ke anak. atau dijual ngan bridal). Baju yang jaik color, design, material dan sik sesuai size ke badan sangatlah burok. Sik kesah belanja lebih sikit untuk benda tok, kerana tok adalah penampilan kau. What's the point ko jadi pengantin, kakya kacak gik baju urang pengilan?

Sidak molah pelamin n mak andam mostly dah ada FB knek tok. boleh try search n nanggar2 hasil sidaknya. Tapi biasanya daknya akan nyuroh ktkorg ke kedey daknya juaklah untuk berondeng. Jadi luang2 kan lah masa, jangan malas. Ko mok nikah x???

5. Kad & doorgift.

Toklah paling xda pekdah mun ko molah mahal2. Kad ya lepas ko merik ngan urang, sekejap jak urang maca nya, pasya entah ke siney kah tujunya. Membazir. Ambik nok murah lah, RM1.20 sekeping. Mun dah 100 igek dah RM120, mun 200? 300? duit ya boleh pakey ko nampung rah lain. Ngambik mekap bagus sikit kah, baju yg lebih kacak kah, pelamin yang up sikit kah. Polah yang simple (but nice) pun cukup. Mun mok agik jimat, design ko mpun, print kakya fotostat ko banyak2. Sikboh ko miker urang nok nganok kad kau, bukannya melanja majlis kau ya. X penting. And summore, makin knek tok dah ada FB, makin senang kerja nyeruk n RSVP, tol x? Kinek tok banyak sidak bisnes kad jemputan online. Kacak2 design sidaknya, rega pun boleh tahan berbaloi. Rajin2 lah surf.

Doorgift pun xda pekdah mahal2. Sabun lah, angsa kaca lah, kotak berukir lah. Macam2 giklah pernah ku nemu. Guntin pun ada kalak ku nemu. Pakey apa kah? Bukannya urang menar2 berguna pun ngan doorgift ya. Abisan pun engkas atas almari. Banyak urang sik sedar besar kos meli doorgift tok, yang nilainya boleh pakey kita nambah kos pelamin atau baju penganten, atau pakey meli dak kueh pakey beridang masa urang datang ngagak/bertulong sebelom majlis. Kotak gulabatu n gulabatu pun dah kira cukup bah, ya ajak dah makan kos beratus-ratus. Tapi sebenarnya mun xda pun, it's not a big deal. Ya pun kadang2 x dilalek urang atas meja seperah. Mostly lekak abis gulabatu, kotak ya mengarey sejeraya-jeraya rah meja urg pengilan. Bukan nya ndak duit nok mengarey ya?

6. Photographer & Videographer

Tok antara yang penting. Mun ko ada bajet lah. X kesah mahal sikit, mun kerja nang bagus. Setelah 2hari majlis ko berakhir, yang benar2 tinggal pakey kenangan ko sampey ke anak-cucu minak gambar/album/video. Sbb ya penting carik nok bagus. A good photographer can capture an ordinary subject or moment with an extraordinary view. Meaning to say benda yang sik berapa kacak pun boleh nampak meletop dalam gambar daknya. Tapi jangan juak ko high hopes, muka ko kedak Zaiton Sameon boleh jadi Neelofa dalam gambar. Daknya ya photogs, bukan ahli sihir. Tapi jangan sekadar nanggar rega tek mahal, gadget daknya lihai, lalu nang confirm bagus. Aku pernah nemu photographer yang kelengkapan nya ajak dah nyuroh ku malu kedirik, belom gik lagak nya tang angkuh jak. Tapi hasil gambar nya kedak urang ngambar makey telipon nokia. True story.

Sidak photographer/videographer tok kebanyakannya ada berisik page di FB. Boleh try carik and nanggar hasil kerja sidaknya. Setiap photographer/videographer tok biasanya ada style atau signature daknya mpun, jadi terpulang ngan citarasa dan bajet anda. And do take notes, good photogs biasanya mok di booking awal. Some photographers jadual daknya dak penoh setahun, even 2 tahun in advance. So how?


Jadi tok adalah sedikit sebanyak yang aku boleh share di sitok lah. Banyak gik benda dalam nok mukak mejelis tok, jangan ko ingat nok nikah ajak, nok nyaman ajak. Haih. And some more, aku sekda nyebut perkhidmatan sidak ney bagus, mekap sapa kacak, pelamin sapa meriah, katering sapa nyaman sampey enjilat tapak kaki dalam entri tok kerana aku sekadar sharing tips, bukan molah iklan. Mun mok tauk details, sama ada ktkorg survey kedirik, atau email Kundor for names. Lagik senang mun nok panjang rondeng and more tips boleh cia Kundor dark mocha blended ngan carrot cake di Starbucks, I'll be more than happy to help.

Yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhh sik panjang hapakenama gik entri tok. Aku pun dah rasa tingtongtingtong menaip lamak gilak. Kedong gik cuti tok, most probably aku akan molah 2-3 gik entry lah oh. Mun x busy. InsyaAllah.

3 comments:

amsieime said...

nang lamak..dari 31 julai yang mini entry bok ku hapdet nektok..

aigoo said...

wakakkakakak ceo kompeni nei jak lova ngantar wakil indah mejal tak update blog tek?? :))

kedong cuti sekolah tok, harus update sehari 2x. ala set-set ganti puasa gitu bahhhh.

dah ku promo dengan kawan ku duak orang ngan entri tok tek. kedong urang ada plan nak nikah.

bah tuan blog bila gik?? *yerrrrr cerdit jak ku nanyak*

tatapi kerja nikah kawen tok nang bukan main-main kerja ooo. kerja opis gik dapat di main-main. part berutang piutng berabis semata mok mejelis hevat ya mek nang sokong menar kata kitak lah. anak dah sekolah menengah utang nikah gik masih. mun jak panjang umor nikah ya tek. mun nggak 2 bulan kakya alu ruchey??? choiiiiiii

SuEz_HaZeL said...

Nang malar jengok blog kitak ya, bok ngencol dirik aihhh..best2 tips kitak ya nang praktikal!